5 Bästa apparna för att lära barn programmering (2023)

Skolapparna, 26 april 2023

I dagens digitala värld blir det allt viktigare att förstå och behärska programmering, inte bara för vuxna utan också för barn. Att lära barn programmering tidigt i livet kan bidra till att utveckla deras kreativa och logiska tänkande.

Om du är på jakt efter de bästa apparna för att introducera programmering för dina barn, är du på rätt ställe!

I den här artikeln presenterar vi våra topp fem appar som hjälper barn att lära sig programmera på ett roligt och engagerande sätt. Låt oss dyka in och upptäcka dessa spännande programmeringsappar!

1. ScratchJr

ScratchJr är en perfekt app för att lära barn programmering på ett lekfullt och visuellt sätt. Appen är utformad för barn i åldern 5-7 år och erbjuder en introduktion till grundläggande programmeringskoncept som slingor (loopar) och villkor.

Genom att använda färgkodade block kan barnen skapa egna interaktiva berättelser och spel, vilket ger dem möjlighet att uttrycka sig kreativt och utforska teknik på sina egna villkor.

ScratchJr är särskilt lämplig för yngre barn som ännu inte har lärt sig läsa, eftersom appen inte kräver någon textinmatning.

2. CodeSpark Academy

CodeSpark Academy är en annan utmärkt app för att lära barn programmering genom roliga spel och aktiviteter.

Appen riktar sig till barn i åldern 6-10 år och täcker programmeringskoncept som variabler, funktioner och felsökning. Genom att lösa olika utmaningar och uppdrag lär sig barnen att tänka kritiskt och utveckla sina problemlösningsfärdigheter.

Det krävs dock en månatlig prenumeration för att kunna använda appen CodeSpark Academy.

3. Lightbot

Lightbot är ett programmeringsspel på svenska som passar både barn och unga. I spelet måste spelaren hjälpa en robot att lösa olika uppgifter på varje nivå genom att programmera den så att den gör det.

Lightbot är ett utmärkt sätt att börja lära sig grunderna i programmering på ett roligt och engagerande sätt.

Appen passar barn som gillar att lösa pussel och utmanas mentalt. Även om Lightbot främst riktar sig till barn och unga, finns det inget som hindrar även vuxna från att använda Lightbot och lära sig grunderna i programmering.

Det är en utmärkt resurs för familjer som vill lära sig tillsammans och ha roligt på samma gång.

4. Minecraft Code Builder

Minecraft Code Builder gör det möjligt att kombinera det populära spelet Minecraft med programmering. Genom att använda Code Builder kan barn programmera inom Minecraft och skapa komplexa strukturer, automatiserade system och till och med minispel med hjälp av kod.

Det är perfekt för barn som redan älskar Minecraft och vill lära sig programmering på ett mer avancerat sätt.

Det är också en bra resurs för dem som vill utforska programmeringskoncept i en mer praktisk och kreativ miljö, vilket gör inlärningen mer engagerande och rolig.

5. Albert Code

Albert är en läroplattform som har en bra app som heter Albert Code, som låter barn i åldern 6-8 år att lära sig programmering.

Albert Code är utmärkt för att utveckla det logiska tänkandet. Appen innehåller en rad pussel och utmaningar som barnen behöver klara av för att rädda kompisar i knipa och avancera genom nivåerna.

Att lära barn programmering behöver inte vara komplicerat eller tråkigt. Med dessa fem appar för programmering kan ditt barn ha kul, utveckla sina programmeringsfärdigheter och bli redo för framtidens digitala utmaningar.

Oavsett om ditt barn är en absolut nybörjare eller redan har viss erfarenhet av programmering, finns det en app som passar deras behov och intressen.
Du kanske också gillar