Läsappar för barn (2022) - Apparna som lär barn att läsa

Skolapparna, 19 november 2022

Läsning är en viktig färdighet som alla barn behöver lära sig. Det finns många metoder som kan användas för att lära sig läsa, och en av dem är att använda appar för att lära sig bokstäver, stava och läsa.

För att hjälpa dig att hitta de bästa läsapparna för barn så har vi samlat en lista några av de mest populära och pedagogiska apparna.

1. Knäck läskoden

Knäck läskoden är en app där barnet får träna på bokstävernas form, skrivriktning och ljud, vilket är mycket av grunderna som behövs för att lära sig läsa.

I appen får barnen lära sig hur bokstäverna låter och sätta ihop olika bokstäver för att bilda ord. När barnen lyckas får de även poäng, vilket motiverar dem att fortsätta träna.

Appen har fått bra betyg bland sina tidigare användare, men appen kostar 47 kronor så man får själva avgöra om detta är värt det eller inte.

2. Jaramba

Jaramba är en pedagogisk app för barn i förskoleåldern med syftet att hjälpa barnet att bygga upp sitt ordförråd samtidigt som barnet har roligt. Appen innehåller en mängd olika spel, såsom ordbingo och memory, som hjälper barnen att lära sig nya ord.

Appen passar bäst för barn som är helt nya till läsningen och ännu inte har börjat lära sig bokstäver. Appen riktar sig till de allra minsta barnen i åldern 2-5 år.

Om du har ett äldre barn som redan har börjat läsa, kan du istället prova någon av de andra apparna på denna listan.

Vi har tidigare skrivit en recension av Jaramba om du vill läsa mer om appen.

3. Lek ABC

I appen Lek ABC så får barnet leka med bokstäver, ljud och ord tillsammans med Alfons Åberg. Appen är lekfull och stimulerar barns språkinlärning genom att tydligt knyta ihop bokstävers funktion och syfte på ett experimenterande och lekfullt sätt.

Appen är fått bra betyg av tidigare använda och den är utvecklad tillsammans med språklärare, vilket känns tryggt. Appen har också en gratis version och en betald version som är mer fullständig.

Om du vill testa appen rekommenderar vi att du börjar med gratisversionen för att se om det är en app som ditt barn gillar.

4. Trilo Stavar

Trilo Stavar är en läs- och skrivapp som bygger på ljudningsmetoden, som lägger fokuset på det enskilda ljudet hos en bokstav och dess form.

I appen så får barnet träna upp sina läs- och skrivfärdigheter och blir belönad med små korta berättelser när barnet lyckas sätta samman bokstäverna till efterfrågade ord.

En nackdel med appen är att den endast finns på App Store, men det är en bra app som kommer att vara till nytta för de barn som lär sig läsa.

5. Läsa är Lätt

I appen Läsa är Lätt så får barnet lära sig läsa och stavning genom att sätta ihop bokstäver som bildar ett specifikt ord som förklarar en bild. Appen är riktad till barn i åldern 4-7.

Appen bygger mycket på att koppla ihop olika ljud till bokstäver och bokstavskombinationer, och detta gör att barnet lär sig läsa på ett naturligt sätt.

Efter att ha läst flera recensioner och kollat igenom apparna så kom vi fram till att dessa de 5 bästa apparna för att lära sig läsa. Vi hoppas att du har hittat något som kan passa dina barns behov.

Vissa av apparna har gratisversioner och vi rekommenderar att du börjar att testa dem för att se om det kan vara ett alternativ innan man börjar spendera en massa pengar på olika språkappar.

Lycka till med läsningen!
Du kanske också gillar