När ska man ge barnet sin första mobil?

Skolapparna, 10 november 2022

I en stor undersökning om Svenskarna och Internet visade det sig att det var vanligast att ge barnet en mobiltelefonen när barnet är 8-9 år. Bland de barn som var 9 år hade hela 71 % en mobiltelefon.

Även om en stor del av barnen får sin första mobiltelefon i tidig ålder så kan det vara svårt att veta vilken som är det rätt åldern när man ska ge sin barn sin första mobiltelefon. Bara för att alla andra gör det så behöver det inte vara rätt

I denna artikeln kommer vi gå igenom hur man ska tänka när man ska ge sitt barn sin första mobiltelefon.

Vid vilken ålder bör ett barn få sin första mobiltelefon?

Den vanligaste åldern att ge ditt barn en mobiltelefon är 8-9 år, och det finns vissa fördelar med att ge ditt barn en mobiltelefon redan i denna ålder.

En mobiltelefon kan vara ett bra verktyg för att hålla ordning på barnet och ge extra trygghet. Genom att barnet har en mobiltelefon så kan barnet alltid kontakta sina föräldrar om det skulle vara något problem.

En annan fördel med att ge ditt barn en mobiltelefon i den här åldern är att den hjälper barnet att hålla kontakten med sina vänner. Detta stämmer extra mycket om många andra i barnets klass redan har skaffat en mobiltelefon.

Om man däremot ger barnet en mobiltelefon i den åldern så bör man vara restriktiv med exempelvis vilka appar barnet från använda. Barn i ung ålder har en högre risk att bli beroende till sin mobiltelefon och spenderar för mycket tid på den.

Det är även smart att ha regelbundna samtal med ditt barn om hur man använder mobiltelefonen på ett ansvarsfullt sätt. Detta kan exempelvis handla om att inte använda mobiltelefonen när de går över gatan, eller hur man kommunicerar på rätt sätt på internet.

Fördelar med en mobiltelefonen

Det finns många fördelar med en mobiltelefon. Några av fördelarna är:

  • En mobiltelefon kan ge trygghet. Om ditt barn har en mobiltelefon kan det alltid kontakta sina föräldrar om det uppstår problem.
  • En mobiltelefon kan hjälpa ditt barn att hålla kontakten med sina vänner. Detta gäller särskilt om många andra i ditt barns klass redan har en mobiltelefon.
  • En mobiltelefon kan vara ett bra sätt för ditt barn att lära sig. Det finns många pedagogiska appar som kan hjälpa ditt barn att lära sig nya saker.
  • En mobiltelefon kan vara ett bra sätt att underhålla ditt barn. Det finns många spel och andra appar som kan vara väldigt roliga för ditt barn.

Saker att tänka på när du ger barnet en mobil

Om du funderar på att när du ger ditt barn en mobiltelefon bör du tänka flera olika saker. Några frågor som ni kan ställa er själva är:

  • Hur mycket tid ska ditt barn få spendera på sin mobiltelefon?
  • Vilka appar ska ditt barn få använda och inte använda?
  • Hur kan du att övervaka ditt barns användning av mobiltelefonen?
  • Vilka regler kommer ni ha för ditt barns mobilanvändning?

Du bör också fundera på om du tror att ditt barn är redo att hantera det ansvar som en mobiltelefon innebär.

Även om mobiltelefonen är ett utmärkt verktyg och hjälpmedel så är det viktigt att barnet exempelvis ska kunna ta hand om telefonen och använda den på rätt sätt och ändamål.

Vilken mobiltelefon ska man välja till barnet?

När barnet ska få sin första mobiltelefonen så är det vanligast att barnet ärver en gammal telefon från en förälder eller annan familjemedlem.

Men om du köper en mobiltelefon speciellt till ditt barn finns det några saker du bör tänka på.

Välj exempelvis inte den dyraste eller nyaste telefonen på marknaden. Det är troligt att ditt barn tappar telefonen så att den går sönder. Därför är det bättre att välja en billigare modell.

Det är också en bra idé att välja en telefon med föräldrakontroll. På så sätt kan du begränsa ditt barns användning av telefonen och övervaka deras aktivitet.

Idag stödjer de flesta mobiltelefonerna denna funktionen, men det är ändå viktigt att kontrollera innan du köper.
Du kanske också gillar