Matteappen Vektor - Appen som lär barn matematik

Vektor är en spelbaserad app som hjälper barn att lära sig matematik och tränar deras arbetsminne, talförståelse och problemlösningsförmåga. En stor fördel med appen är att den anpassar svårighetsgraden på uppgifterna efter barnets förmåga, så att alla kan utvecklas i sin egen takt.

Appen är framtagen av forskare inom kognitiv neurovetenskap och matematik, och kan användas av barn från förskoleklass utan några förkunskaper i matematik.

I denna artikeln får du veta mer om Vektor-appen, vad appen går ut på och hur den fungerar.

Vad är Vektor?

Vektor är en matteapp för barn i grundskolan, framtagen av Stiftelsen Cognitions Matters tillsammans med Torkel Klingberg, som är professor vid Karolinska Institutet.

Appen går ut på att barn ska lösa matematiska uppgifter och problem, för att träna och förbättra sina kognitiva och matematiska färdigheter.

Vektor anpassar svårighetsgraden på uppgifterna efter barnets förmåga, så att alla kan utvecklas i sin egen takt. Appen innehåller också flera typer av uppgifter, där barnet exempelvis får träna på både addition och subtraktion med olika svårighetsgrader.

En stor fördel med appen är också att den är helt gratis att använda den finns tillgänglig för iOS-enheter. Appen är även fri från reklam och köp i appen.

Hur fungerar Vektor-appen?

Innan man kan börja använda appen behöver man skapa ett konto med sin mailadress, som man sedan använder för att logga in med och för att spara sina framsteg. När man skapar ett konto får man även ett användarnamn och ett lösenord som man behöver spara ner.

När man har skapat ett konto så kan man logga in och då möts man först av en berättelse med mörka moln sprider sig över världen och djuren som blir onda. Spelet och appen går sedan ut på att man ska rädda djuren genom att lösa olika matematiska uppgifter.

För att klara spelet behöver man gå igenom de olika matematiska övningarna och lösa de problem som man stöter på. Övningarna finns i olika nivåer och går från enklare till svårare.

I takt med att spelaren utvecklas och blir bättre så höjs också svårighetsgraden vilket gör att barnet hela tiden utmanas i sin problemlösning. Om barnet har svårt att lösa en uppgift och tar lång tid på sig så går det också att få feedback från appen, vilket kan ge värdefull hjälp.

Är Vektor en bra matteapp?

En stor fördel med Vektor är att appen är helt gratis och att den är helt fri från reklam och köp i appen, vilket gör den mycket användarvänlig och det finns inga störande moment i appen.

Tyvärr uppdateras appen väldigt sällan, vilket gör att den är buggig och svår använda för vissa. Den senaste uppdateringen av appen på App Store gjordes den 14 november 2020, vilket är ganska ovanligt för en app idag.

Vissa användare verkar också ha mycket svårt att använda appen och det verkar bero på vilket version av iOS som man har på sin telefon. Det går dock inte att veta om det är ett allmänt problem för appen.

Generellt sätt så tycker vi dock att det är en bra matteapp och vi gillar konceptet och idén. Det är också en stor fördel att appen är helt gratis. Däremot så är det synd att appen inte uppdateras oftare och att det finns vissa buggar.

Vi har tidigare skrivit ett inlägg med de bästa matteapparna för barn om du vill ha fler tips på andra matteappar.