10 tips på digitala verktyg till skolan (2022)

Skolapparna, 11 november 2022

Idag finns det massor av digitala verktyg som kan använda för att stödja upp undervisning och lärandet i skolan.

I denna artikeln går vi igenom 10 tips på digitala verktyg för skolor som kan hjälpa dig att få ut det mesta av tekniken i ditt klassrum.

1. Youtube

YouTube är en fantastisk resurs för elever och lärare. Det kan användas för att visa utbildningsvideor, skapa engagerande innehåll och till och med ge flippade lektioner.

Det finns också gott om kanaler som fokuserar på högkvalitativt utbildningsinnehåll. Några exempel på bra youtubekanaler som kan användas för skolan ä TED-Ed, Khan Academy och Crash Course.

Bland svenska youtubers så är exempelvis Magnus Ehringer stor inom kemi och biologi, och Daniel Barker gör väldigt bra videos inom matematik.

2. Kahoot

Kahoot är en plattform för spelbaserat lärande som kan användas för att skapa, dela och spela lärspel genom olika quiz. Kahoot är ett utmärkt sätt att göra lektionerna roligare och mer engagerande.

Som lärare kan statistik från spelen kan användas för att få en inblick i elevernas förståelse.

3. Canva

Canva är en plattform för grafisk design som kan användas av elever och lärare för att skapa visuellt material för olika ändamål. Dessa bilder kan sedan användas under lektioner, presentationer, projekt med mera.

Canva är lätt att använda och har ett brett utbud av mallar och verktyg som kan användas för att skapa visuellt material.

4. Figma

Figma är ett annat designverktyg som kan användas av elever och lärare för att skapa bilder för olika ändamål.

Med Figma så kan även flera användarna skapa och samarbeta om design i realtid, vilket gör det till ett utmärkt verktyg för att arbeta med projekt tillsammans.

5. DALLE 2

DALLE är ett AI-verktyg som kan användas för att generera nya bilder genom att skriva in en kort text eller mening.

Det kan vara ett intressant verktyg att visa upp och använda lite grann i skolan för att ge elever och lärare en inblick i framtidens teknik.

6. Google Drive

Google Drive är ett mångsidigt verktyg som kan användas på många olika sätt i skolan. Ett sätt är att lärare kan använda det för att skapa och dela filer med sina elever.

Det går också att skapa dokument, kalkylblad och presentationer direkt i Drive. Dessa kan delas med eleverna på samma sätt som andra filer.

7. Quizlet

Quizlet är ett utmärkt sätt för elever att lära sig och öva på glosor och begrepp. Med Quizlet kan du skapa flashcards som sedan kan användas för att öva på begrepp.

Quizlet har även en spelfunktion som kan användas för att göra inlärningen roligare. Det finns också många befintliga Quizlet-uppsättningar som kan användas.

8. Sociala medier

Sociala medier kan vara ett utmärkt verktyg för skolan genom att exempelvis bidra med och dela information.

Den kan också användas för att skapa en positiv skolgemenskap genom en Facebook-grupp.

9. Padlet

Padlet är en digital whiteboard där du kan lägga till text, bilder och videor. Den kan användas för att skapa tankekartor, för gemensam projektplanering eller som en anslagstavla på nätet.

Eftersom Padlet är lätt att använda kan det vara ett utmärkt verktyg för elever i alla åldrar.

Det är bland annat ett väldigt bra verktyg för digitala lektioner.

10. Podcasts

Podcasts kan vara ett bra sätt att lära sig språk. Det finns många poddar som är särskilt utformade för språkinlärning. Dessa poddar kan användas för att förbättra hörförståelsen, uttal och ordförråd.

Podcasts kan därför vara ett utmärkt komplement till språkundervisningen i skolorna.

Det här är 10 bra exempel på digitala verktyg som kan användas i skolan. Det finns naturligtvis många fler, men vi hoppas att detta har gett dig en bättre överblick på hur man kan använda digitala verktyg.




Du kanske också gillar