9 pedagogiska appar för barn: Förvandla skärmtid till lärotid

Skolapparna, 24 april 2023

Är du trött på att se ditt barn fastna framför skärmen utan att få något värdefullt ur sin tid? Oroa dig inte längre! Vi har samlat 9 fantastiska pedagogiska appar för barn som gör skärmtiden både rolig och lärorik.

Dessa pedagogiska appar för barn erbjuder engagerande aktiviteter och spel som hjälper barn att utveckla viktiga färdigheter och kunskaper på ett lekfullt sätt.

1. Scratch Jr

Med ScratchJr lär sig unga barn (5-7 år) viktiga nya färdigheter när de programmerar sina egna interaktiva sagor och spel.

Det är ett utmärkt spel för att börja lära ditt barn lite programmering och förbättra sitt logiska tänkande.

ScratchJr är inspirerat av det populära programmeringsspråket Scratch från MIT, som används av miljoner unga (8 år och uppåt) världen över. Ännu en fördel är att appen är helt gratis att använda.

2. Lek ABC, Alfons Åberg

Lek med bokstäver, ljud och ord tillsammans med Alfons Åberg och gör det roligt att lära sig genom ett spel.

Denna pedagogiska app för barn, stimulerar barns språkinlärning genom att tydligt knyta ihop bokstävers funktion och syfte på ett experimenterande och lekfullt sätt.

Lek ABC, Alfons Åberg är utvecklad av språklärare och speldesigners och har skapats och testats i samarbete med lärare och elever i skolor i Finland och Sverige. Det passar särskilt bra för barn mellan 3 och 8 år.

3. Seterra Geografi

Om du och ditt barn försöker lära er geografi kan Seterra Geografi vara en bra app för att göra detta.

Appen har över 200 övningar där du exempelvis ska peka ut länder på en karta, ange svenska län eller para ihop olika länder och rätt flagga

Det är ett roligt sätt för barn i åldern 7 år och uppåt att lära sig mer om geografi och appen är dessutom gratis att använda även om den innehåller lite reklam.

4. Duolingo

Med Duolingo kan du och ditt barn lära er ett nytt språk tillsammans. Appen har lektioner på över 30 olika språk, bland annat engelska, spanska, franska och tyska.

Denna pedagogiska app för barn riktar sig framförallt till lite äldre barn som exempelvis har börjat läsa engelska i skolan (ålder 8 och uppåt).

Appen är även gratis att använda och det är ett bra hjälpmedel för både barn och vuxna som vill lära sig ett nytt språk på ett roligt och interaktivt sätt.

5. Zcooly

Zcooly är ett av de populäraste och mest lärorika matematikspelen för barn (6-12 år), men det går också att använda Zcooly för att lära dig om klockan och tid.

Vi har själva testat mattespelet Zcooly och tycker det är ett väldigt bra och roligt spel. Det är visuellt och interaktivt, och lätt att följa med i framstegen.

Barnen får hjälpa olika djur genom att lösa matematiska problem och utmaningar, vilket gör lärandet engagerande och underhållande. Spelet anpassar sig efter barnets nivå och svårighetsgraden ökar successivt, vilket gör det lämpligt för en bred åldersgrupp.

Det är visuellt och interaktivt, och lätt att följa med i spelet. Om du vill veta mer om appen så kan du läsa vår Zcooly recension.

6. ABC-raketen

ABC-raketen är en app för barn som lär sig läsa och skriva. I ABC-raketen kan ditt barn (3-7 år) följa med rymdrobotarna på deras väg till jorden och träna på att känna igen bokstäver, höra hur de låter samt skriva och förstå ord.

Barnet påverkar själv utvecklingen av spelet i små berättelser genom att välja olika vägar och ord vilket gör spelet väldigt roligt och engagerande.

7. Minecraft Code Builder

Om ditt barn tycker om att spela Minecraft kanske detta kan vara något? För visste du att man kan programmera i Minecraft?

Minecraft Code Builder låter ditt barn (9 år och uppåt) lära sig programmera i spelvärlden, och det är ett utmärkt komplement om ditt barn redan är bekant med Minecraft-miljön.

Det är en perfekt app för barn som vill kombinera sitt intresse för spel med att utveckla programmeringsfärdigheter.

8. Jaramba

Jaramba är en pedagogisk app som passar utmärkt för barn i förskoleåldern (2-5 år). Appen innehåller en mängd olika spel, såsom ordbingo och memory, som hjälper barnen att lära sig nya ord.

Syftet med appen Jaramba är först och främst att bygga upp barns ordförråd, men appen har också roliga övningar inom grundläggande matematik, hur man värnar om djur & natur, finmotorik och hur man är en bra kompis för att bara använda några exempel.

Om du vill läsa mer om Jaramba så hittar du massor av information på deras hemsida.

9. Viltappen

Om ditt barn är intresserad av djur så är Viltappen en bra app. Denna pedagogiska app för barn låter dig lära dig mer om svenska däggdjur och fåglar genom bilder och läten.

I appen hittar du funktioner såsom vilda djurs kännetecken, spår och läten. Du får också information om olika arters utbredning, föda, fortplantning och hur de relateras till oss människor.

Appen är framtagen av Svenska jägareförbundet och det är en bra app för barn i åldern 4 år och uppåt som vill lära sig mer om djur och natur.

De appar vi listat ovan är några av de bästa på marknaden och täcker en rad olika ämnen som programmering, språkinlärning, geografi, djur och natur, läsning och skrivning samt matematik och tid.

Med dessa pedagogiska appar kan ditt barn förvandla skärmtid till lärotid och på så sätt få ut mer av sin tid framför skärmen.
Du kanske också gillar