Hur lär man barn klockan på bästa sätt?

Skolapparna, 25 november 2022

Klockan är ett viktigt redskap som används flitigt i vårt samhälle. Det kan däremot vara svårt för vissa barn att lära sig klockan och tid, och det är något som kan ta lite tid.

Det finns däremot några lärostrategier och tips som man kan använda sig av för att hjälpa barnet att lära sig klockan.

I denna artikel går vi igenom några tips på hur man lär barnen klockan och tid på bästa sätt!

Hur gör man för att lära barn klockan?

Hur barn lär sig tidsuppfattning och att läsa klockan skiljer sig en del och det finns olika lärostrategier som lärare och föräldrar kan använda sig av.

Vanligtvis brukar lärandet ske stegvis där barnet först får lära sig de grundläggande begreppen och sedan lär sig de svårare tidsbegreppen.

För den analoga klockan är det vanligt att man börjar lära ut vad de olika visarna betyder, för att senare lära till lite mer avancerade saker som timmar och minuter när de olika visarna har gått ett varv.

Sedan är det vanligt att man går vidare till att lära ut vad hel och halvtimme är för att tillsist gå igenom de lite svårare sakerna såsom kvart i, kvart över och så vidare.

När man lär ut klockan är det bäst om man låter barnet lära sig lite i taget, eftersom det kan kännas lite överväldigande för dem att lära allt på en gång. Det är också bra att ha en analog klocka nära till hands för att man lättare ska kunna illustrera de olika klockslagen.

När är det vanligast att barn lär sig klockan?

De allra flesta barnen har lärt sig klockan och tidsbegrepp när de har fyllt 9 år och går i andra klass på grundskolan. Det finns däremot barn som börjar lära sig betydligt tidigare än så och kan klockan hyfsat bra redan när de 5-6 år och går sista året på förskolan.

Det är däremot först när barnet börjar på grundskolan som lärarna börjar lägga mer tid på att lära barnen tidsbegrepp.

Det finns däremot mycket som man också kan göra som förälder för att hjälpa barnet lära sig klockan och tid. Man kan exempelvis lära dem lite lättare begrepp såsom förmiddag, eftermiddag och kväll och när de inträffar i förhållande till vad klockan är.

Tips för att lära barn klockan och tid

Nedan går vi igenom några andra tips som lärare och föräldrar kan använda sig av för att lära barnen klockan och tid.

1. Ta hjälp av visuella verktyg

Det är enklare för barnet om man lägger till lite visuella verktyg som man kan lära barnet med. Detta gör det lättare för dem att associera ord, begrepp och ljud till något som de känner igen.

Om du har en analog klocka kan du exempelvis ta ner och enkelt justera tiden för att illustrera olika klockslag.

2. Använd dagliga sammanhang

När man lär barnet om tidsbegrepp och klockan är det bra att använda sig av dagliga sammanhang.

Detta kan exempelvis vara vilken tid Bolibompa börjar sändas på TV eller något annat som normalt sätt händer vid ungefär samma tid varje dag. På så sätt lär barnet att associera olika händelser med vad klockan är eller hur långt det är till något annat.

3. Använd digitala hjälpmedel

Idag finns det mängder av digitala hjälpmedel som lärare och föräldrar kan använda sig av för att lära barnet klockan.

Det finns exempelvis flera olika klockappar som barnet kan använda sig av för att träna på att läsa klockan, lära sig tidsbegrepp och mycket annat.

4. Uppmuntra barnet att ställa frågor kring tidsbegrepp

Ett nyfiket barn kommer alltid lära sig lite lättare än ett barn som inte ställer så många frågor. Därför är det viktigt att man uppmuntrar barnet till att ställa frågor, och detta kommer också att relatera mycket bra till att lära sig klockan och tid.

Genom att barnet är nyfiket och ställer frågor lär det sig lite lättare och snabbare. Ställ också själva lite följdfrågor för att lära dem lite lättare begrepp.

Låt barnet också ta tid själv och fundera lite på lösningar. När barnet löser problem själv lär det sig oftast bättre än när man hjälper dem direkt med lösningen.

Detta var lite tips på hur du som förälder kan lära barnet klockan och tid. Tänk också på att inte stressa utan också att låta barnet lära och förstå sakerna i sin egen takt. Sätt ingen press, utan låt lärandet ske långsamt, men säkert. Sen är det inget fel med att sätta igång lärandeprocessen tidigt.




Du kanske också gillar